• Dobrentei
  • Ortidiguerra_roma
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • ortoduguerra3

A Fortepan.hu már régóta őrzi azt a képet, melyen a Döbrentei tér és -utca sarka látszik, az előtérben megannyi szép káposztafejjel és paradicsomtővel.

Lassan idén is indulhat a zöldségszüret, ezért választottuk ma éppen ezt a képet bejegyzésünk tárgyául.

A téren álló Gömbös Gyula szobor nagyon rövid életű volt: 1942-ben avatták és 1944-ben felrobbantották. Így aztán biztosan lehet tudni, hogy a fénykép készítési ideje is e két dátum közé esik. Vélhetően tehát Gömbös Gyula három nyáron át vigyázta a veteményeskertet ott, az Erzsébet híd lábánál.

S hogy hogyan is kerültek oda a zöldségek?

Háborús időket élt Európa, s bár Budapest  ekkor még egyelőre távol esett a harcok vonalától, átragadt az itteni politika- és városvezetésre is a lelkes gondolat: a városokban is teremjen zöldség és gyümölcs, sőt, akár búza és kukorica is!

A Duce, azaz Mussolini Olaszországában ekkoriban már élen jártak ebben a kérdésben: hullámzott az aranyló búza Róma közterein, krumpliból és répából is bőséges volt a termés az ún. Orto di Guerra néven (Háborús konyhakertek) hívott köztéri kertekben.

Természetesen a boldogan kertészkedő modern olasz városi asszonyokról és a viruló kertjeikről megannyi propagandafelvétel készült – ezekből látható itt néhány. Minden olasz város büszkén aratott, szüretelt a gépkocsik, villamosok és motorok közepette.

Szemmel láthatóan a mi fővárosunkban megvalósult “háborús konyhakert” miatt sem kellett senkinek szégyenkeznie: piacra való, szép termények sütkéreznek a Tabán lankáján.

A mai közösségi kertek előképei ezek - még akkor is, ha teljesen más indíttatásból is és persze teljesen más elosztási rendszerrel valósultak is meg.

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *