• kohner tudasbazis.sulinet.hu
  • 6690ae3920251e521a8d5f895a02a1b1_2

Biztosan mindenki ismeri a „Csókos asszony” című operett egyik leghíresebb dalát, mely egy Bajza utcai palotáról és egy kisasszonyról szól.

A dal (és egyben az operett) szerzője nem más volt, mint a húszas évek ünnepelt dal-és kuplészerző párosa, Szilágyi László (szöveg) és  Zerkovitz Béla (zene), akik – ha lehet hinni a városi mendemondáknak – egy, a kor Budapestjének igen fontos épületbe képzelték el az operett egyik legendás jelentét.

A mai Bajza utca 2-es számú épület helyén egykor állt ház Kohner Adolf báró legendás palotája volt, aki nem csak arról volt nevezetes, hogy egyben volt kereskedő, a fizika-kémia tudományok doktora vagy éppen vadász, hanem arról is, hogy a főváros egyik legjelentősebb műgyűjteményét tudhatta magáénak. A gyűjteményben eredeti Cézanne, Van Gogh vagy éppen Munkácsy művek ugyanúgy helyet kaptak, mint régebbi korok alkotásai. (Az első képen ezen épület egykori zeneszalonja látható.)

Hogy netalán őróla lenne szó a színházi műben, azt az is alátámasztja, hogy az operettben Tarpataky néven felbukkanó öregúr maga is híres mecénás. Ugyan azt nem tudjuk, hogy Kohner Adolfnak voltak-e hasonló vonzalmai, vagy csupán gyűjteni szerette a szépet, de egy biztos: ha csak az évszámokat tekintjük, Zerkovitz, Szilágyi és Kohner bizony könnyedén ismerhették egymást.

És még egy érdekesség: az egykori híres palota helyén ma álló épületen egy meztelen „kisasszony” szobra látható (Szentgyörgyi Darabos János alkotása) utalásként a híres dalra. Ezt láthatják a második képen. Így vált egy műalkotás (egy dal) egy másik műalkotássá (szobor) egy hajdan rengeteg műalkotást tartalmazó épületen.

Hát nem szép?

A képek forrása: www. koztekep.hu, www.sulinet.hu

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *