• kelet4_gyermekváró
  • keleti1
  • keleti3
  • keleti8

A Központi Indóházépülete éppen ma 130 éves.

És hogy hol kell keresnünk Budapest térképén? A nemsokára megújuló Baross térnél, hiszen az 1884. augusztusában átadott központi pályaudvar 1892-től Keleti pályaudvar néven ismert.

Az kiegyezés után az országgyűlés egyik első és legfontosabb fejlesztési terve volt, hogy egy központi pályaudvart létesítsenek, ám az építkezés megkezdése – több okból is – tizenöt évig váratott magára.

De talán nem is baj, hiszen így egy igazán korszerű, monumentális méretű pályaudvar épület született, mely a maga majd 17000 négyzetméterével valódi látványosságszámba ment a kissé még falusias hangulatú környéken…

Az ingoványos talajviszonyok miatt végül cölöpökre épült főépület vasszerkezetét Feketeházy János hídmérnök tervezte, az épületet pedig Rochlitz Gyula főmérnök tervei szerint építették meg. A kialakításnál nagyon sok mindenre gondoltak – érkezési és indulás oldal, étterem, csodálatos Lotz- és Than Mór freskók, gázlámpák stb.-, a mi személyes kedvencünk azonban mégis a gyerekek számára kialakított váróterem, ahol dadusok vigyáztak a csemetékre.

A szentimentális hangulatban lévőknek pedig ajánljuk, hogy egy pillanatra gondoljanak bele, hogy hány millió búcsúzás és újra találkozás, emberi sors színhelye ez a nemrégiben felújított csodálatos épület!  :)


A képeket köszönjük a Fortepan.hu-nak!


Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *