• holzer
  • Gerbeaud cukrászda Budapesten
  • Singer és Wolfner könyvesház

Indul a december és vele sűrűsödnek a Karácsony előtti teendők. Adventi koszorú, díszítések, mézeskalács, aprósütemény készül. És persze december az ajándékok kieszelésének és beszerzésének hónapja is. Régen sem volt könnyebb szellemes ajándékokat kitalálni, ezért eheti bejegyzésünkben régi, budapesti asszonyi vágyaknak járunk utána. Gyáni Gábor: Hétköznapi Budapest című könyvében olvastuk a következőket: a századforduló környékén a pesti nőnek három vágya van: egy Herczeg féle regény, egy doboz Kugler bonbon és egy Holzer féle toilette.

Ha valaki mindhárommal szerette volna meglepni kedvesét, vajon hol szerezte be mindezt és vajon miért ezek voltak a vágyott ajándékok?

Kezdjük tehát az első vággyal: Egy Herczeg féle regény. Herczeg Ferenc példátlanul népszerű író volt a második világháború előtt Budapesten, igazi bestseller szerző, mi több, irodalmi Nobel-díjra is jelölték,- hogy aztán mára művei szinte teljesen feledésbe merüljenek. Pedig néhány regénye gunyoros stílusa, leleményes meseszövése és szellemes helyzet- és jellemkomikuma miatt ma is izgalmas olvasmány. (persze csak akkor, ha valaki kevésbé érzékeny arra a tényre, hogy az ábrázolói lelemény egy végérvényesen letűnt világot ábrázol…) Herczeg Ferenc, mint pesti figura is izgalmas volt, hiszen párbajban megölte vetélytársát, majd ezért börtönben ült, hogy magányában megírja első könyvét, a Fenn és lennt, amellyel megnyerte a Singer és Wolfner Kiadó által kiírt regénypályázatot és a vele járó 1000 pengőt. Herczeg Ferenc regényeit mindvégig a Singer és Wolfner Irodalmi Intézet adta ki, tehát a legkényelmesebben az ő üzletükben az Andrássy út 16. alatt lehetett beszerezni a Herczeg regényeket. Ez az üzlet a kortársak szerint a legszebb könyvesbolt volt a monarchiában! – különleges kirakatokkal, bronzcsillárokkal és kivételesen szépen faragott és jól rendszerezett tároló polcokkal. Mindenképpen látogassunk el ide képzeletbeli bevásárló körutunkon.

Aztán ha megvan a könyv, induljunk el, hogy beszerezhessük a második tételt, egy doboz Kugler bonbont. Ez nem lesz olcsó mulatság, viszont cserébe ismét egy gyönyörű üzletbe térhetünk be a Gizella téren: (Ma Vörösmarty tér.) Márvány, bronz és nemes faanyagok, selyemtapéta és fényűző berendezés, a desszertek Operaháza lesz a következő megállónk: a Gerbeaud. A Kugler bonbon-ok készítését ugyanis 1884-től Gerbeaud Emil vette át, aki még sokáig, mint „Kugler utóda- Gerbeaud” szerepelt a cégtáblán, hiszen a Kugler név fogalom, sőt önállósult főnév volt a pestiek szókincsében, amely a kifogástalan minőséget, a gyönyörű csomagolást, valamint a jóféle minyonokat is jelentette. Itt készült a konyakos meggy, a macskanyelv és számtalan csemege cukorka, amelyekből kedvünkre válogathatunk a megajándékozott ízlése szerint. A minőségbiztosításról csak annyit, hogy Gerbead Emil képes volt több tálcányi elkészült puncsminyon saját kezű összezúzására, ha azok színárnyalata nem volt megfelelő.

És végül a mai fülnek legrejtélyesebb tétel, a Holzer-féle toilette. (ugye senki sem WC-re gondolt?) Itt egy teljes ruhakollekcióról van szó, amelyet bárki jó ízlésű beszerezhetett Holzer Simon Divatházában, amely „mindennemű női ruházati czikkek kizárólagos beszerzési forrása”- ként határozta meg magát és az első sikeres konfekció áruház volt Pesten, vagyis titokban is megvehettük ajándékunkat: nem kellett anyagot, fazont, varrónőt választani, fárasztó próbákra járni hölgyismerősünkkel. A Holzer Divatház a Kossuth Lajos utca 9. szám alatt volt, (a helyet sokan, mint egykori Úttörő Áruház ismerhetik.) A fényűző üzletben, 600-800 szabó varrta az eladásra kínált készruhákat, és külön próbatermek, olvasótermek! – liftek és telefonok szolgálták a vásárlók kényelmét.

Apropó olvasótermek: amíg a kiválasztott szoknya méretre igazítására várakozunk, belekezdhetünk egy kicsit a Herczeg regénybe…

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *