• kardetter_tamas
  • lord_borbala

Isten éltesse a kedves Tamásokat névnapjuk alkalmából!

Ajándékképpen neves pesti druszájukról, bizonyos Kardetter Tamásról szól a bejegyzés!


Kardetter Tamás neve és alakja leginkább azoknak lehet ismerős, akik Tormay Cécile életútjában otthonosan mozognak. Ő volt ugyanis az írónő dédapja, aki ácsmesterként több jelentős dolgot is épített a 19. század eleji Pesten. A Pollcak Mihály munkatársaként tevékenykedő Kardetter Tamás minden bizonnyal a város egyik ismert és elismert polgára lehetett – annak ellenére, hogy Aradról származott, és birtokai is Arad megyében voltak. A tiszteletreméltó iparos egyik legfontosabb munkája a Rókus kórház és szegényház kivitelezése, melyért 1798-ban, az átadáskor királyi aranyérmet kapott. A Rókus kápolna átépítésében, és a mai Vígadó helyén emelt Pollack-féle Redout kivitelezésében is részt vett.

Hogy mennyire elkötelezett volt Pest városa iránt Kardetter, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1808-tól a Szépítő Bizottmány tagja lett. Joggal feltételezhetjük tehát, hogy az ő elképzeléseit is tükrözve indult meg Pest városának tudatos és elképesztően jól kigondolt, módszeres rendezése és szépítése. Az egyébként nyolc gyermekes családapa Lord Borbálával, a gazdag pesti polgárcsaládból származó feleségével magánéletükben is Past városának sűrűjével találkoztak, hiszen – vélhetően a Redout építéséből befolyt összegből – az Apácszai Csere János utca és a Türr István utca sarkán álló házban éltek. Melyet természetesen maga Pollack tervezett barátjának. A több mint kétszáz év elteltével, ma is rendületlenül álló klasszicista épület az Intercontinental szálloda mögött megbújva ma is látható, s ma szállodaként működik.

Külön érdekesség, hogy tavaly nyáron a Tormay hagyatékból előkerült Kardetter és felesége portréja, melyet a Nemzeti Portrétár digitalizált, s melyet most Önök is megnézhetnek.

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *