• a75
  • budapest-margitszigeti-kavehaz-19103

A napokban volt Paula névnap…

Ebből az apropóból ismerkedjenek meg bizonyos Csáky Paula színésznővel, aki a századfordulón született Budapesten egy jómódú polgári család gyermekeként. A feltűnően gyönyörű lány a színházi pályát választotta, ezért aztán a Vígszínház színiiskolájába iratkozott be. Az iskola elvégzése után a győri színtársulat tagjaként dolgozott, és tehetségének és szépségének köszönhetően gyorsan ismertté vált a neve. A nyughatatlan lány azonban a győri színházat kinőve Amerikába utazott, ahol egy magyar társulattal járták be a nagyobb városokat és nemzetközi hírnevet szerzett magának.

Eddig a történet szokványos, sőt, a folytatás sem rendkívüli: Paula Amerikából hazatérve a szegénységgel találta szemben magát. Történt ugyanis, hogy öccse szerencsétlen tőzsdei spekulációinak köszönhetően a család vagyona elúszott. Paulát nagyon megviselte a dolog, nem csupán az elveszett pénz miatt, hanem mert bántotta szeretett testvérének a nyomasztó helyzete is.

A kellemetlenségekből azonban végül jó dolog sült ki – Paula Olaszországba ment a gondok elől, ahol összeismerkedett egy igazi olasz herceggel, és – ahogy már lenni szokott – hamarosan végzetesen egymásba szerettek.

Számos viszontagság után (a herceg szülei ellenezték a kapcsolatot) egy rövid idill következett Budapesten a Svábhegyi Nagyszállóban – néhány önfeledt hét, csakis kettesben. Ám a boldogság nem tartott sokáig, mert a herceg őrülten féltékeny volt: mindenkire.

Ezért aztán Csákyék nem jártak sehova szórakozni, a színésznő pedig nem találkozhatott senkivel. Ám egy alkalommal, 1926 júliusában mégiscsak úgy döntöttek, hogy ellátogatnak a Margitszigetre, a Sziget Színpad előadására. És ebből majdnem tragédia lett.

A csinos színésznőt ugyanis egyik kollégája kedvesen üdvözölte az előadás előtt várakozás közben, ami a féltékeny hercegnél kiverte a biztosítékot. Kérdőre vonta Paulát, veszekedés lett. És akkor, azon a szép nyári estén Csáky Paula nem látott más megoldást maga előtt, mint hogy véget vet az életének.

A teraszon üldögélő emberek csak egy hangos sikításra lettek figyelmesek, melyet egy csobbanás követett, majd kisvártatva még egy. A szemtanúk egy elegánsan öltözött nőt láttak, aki el akarta dobni magától az életet és a Dunába ugrott. Megmentésére egy arisztokrata kinézetű férfi sietett, akinek az éppen elmerülő színésznőt sikerült kimentenie a Duna hullámai közül. A színésznő szép hosszú haját a karjára fonva úszott ki a herceg – mert ő volt az – az alélt Paulával a partra, majd a nagy ijedtség után ismét szerelmesen borultak egymás nyakába. Hiába, ez az olasz szenvedélyesség…

Az eset természetesen néhány napig kitűnő témát adott a korabeli pesti lapoknak – szemtanúk beszámolói, nyomozóriporterek írásai jelentek meg egymás után az újságok kiemelt hírei között. Aztán – mint minden más – ez is elmúlt, s Csáky Paula szenvedélyes románca is csak egy lett a sok hasonló budapesti história közül…

forrás:  20. század

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *