• petschacher2
  • petschacher4
  • petschacher6
  • petschecher5

A 19. század utolsó évtizedeinek egyik meghatározó építészeti stílusa a neoreneszánsz volt. A választott stílt általában mindenki szerette: a közintézmények vezetői pompás és tekintélyt parancsoló, a magánépíttetők pedig gyönyörű, mindenféle ékességgel feldíszített kecses palotákba képzelték magukat az újonnan felépülő neoreneszánsz épületekben járva.

A formavilág, a díszítések szinte a megszólalásig hasonlítottak az eredetiekhez, igaz, az épülettípusok – nagyságuk, funkciójuk – és persze az építkezésnél használt anyagok is megváltoztak az évszázadok alatt.

A reneszánsz stíluselemeket így aztán nagy hozzáértéssel és mindenképpen jó ízléssel kellett összeválogatni ahhoz, hogy az utókor számára is tetszetős épület szülessen. Olyan, ami nem megy ki a divatból, ami használható és évek múltán sem lesz giccses és nevetséges.

Egy alig tizenöt éven át tevékenykedő bécsi építésznek mindez sikerült. A mára szinte teljesen elfelejtett nevű Petschacher Gusztáv a várost  ma is meghatározó épületek tervezője volt.

Olyanoké, mint a Kodály körönd bérpalotái, a valamikori Terézvárosi Kaszinó (később Párizsi Nagyáruház), a Harkányi- és Pallavicini-paloták az Andrássy úton, a Teréz körút és a József körút néhány épülete.

Amikor 1890-ben Petschacher 46 évesen hirtelen meghalt, az egyik legkeresettebb budapesti építész távozott az élők sorából. Szellemi hagyatéka nem csupán a hátrahagyott tervrajzokból és vázlatokból állt, hanem abból a stílusörökségből is, amelyet halála után számos más építész vitt tovább – egészen addig, amíg maga a neoreneszánsz stílus ki nem ment a divatból…

A 170 évvel ezelőtt született Petschacher Gusztávra emlékezünk ezzel a néhány képpel, melyet a Művészet folyóiratból kölcsönöztünk.

Ami pedig mostanában a Kodály köröndön jár, ne felejtsen el felnézni a sgraffitóval díszített 88-90-es számú házra, ahol a második emelet ablakainál megpillanthatja a Petschachert, a tervezőt, egy szép medaillonba festve….

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *