muveszi1

Figyelem! Új “rovatunk” indul! A névnapos budapesti bejegyzések helyét ezentúl szebbnél szebb, Budapestet ábrázoló alkotások veszik majd át! Jó szórakozást hozzá! 

Művészi Budapest – avagy mit és hogyan érdemes megörökíteni Budapestből?

Új rovatunkban – mely a Budapesttel foglalkozó művészeti alkotásokból szemezget majd reményeink szerint egy éven át – elsőként egy 130 évvel ezelőtti történethez nyúlunk vissza.

Azt ugyanis bátran kijelenthetjük, hogy már a 19. század emberét -sőt városvezetését – is igencsak foglalkoztatta az a gondolat, hogy melyek a város legimpozánsabb és egyben legfestőibb pontjai, hova érdemes felkapaszkodni vagy éppen leguggolni egy jól sikerült pillanatfelvételért – akkoriban inkább tájképért.

Történt tehát, hogy 1883-ban a Fővárosi Képzőművészeti Bizottmány látképpályázatot hirdetett Budapest témában, azzal a céllal, hogy a pályázatra beérkezett színvázlatok közül a legszebbeket majd nagyméretű olajfestmények formájában a Városháza hivatali szobáiban helyezzék el. A pályázat különösebb megkötéseket nem tartalmazott.
Érdekes módon ennek ellenére szinte az összes nevező a főváros szimbolikus pontjait örökítette meg: a Lánchidat, a várat, az akkor épülő Várkert Bazárt, illetve Pest legforgalmasabb tereit.

Persze azért az egyéni ízlés is megmutatkozott: a nyertes Nádler Róbert például a mai Batthyány teret és Budát preferálta, míg a második helyezett, Schickedanz Albert a legrégibb fővárosi épületekért rajongott (mint például a mellékelt képen látható egykori Szentháromság-tér).
Az eredményhirdetésre 1885-ben került sor, s ugyan végül anyagi okok miatt csak három olajkép készült el a vázlatokból (az első három helyezett egy-egy képe), a többi pályamű is fontoss alkotássá vált: sok közülük mai napig hiteles forrásnak számít az akkori Budapestről – a fővárost kutatók nem kis örömére.

Érdemes lenne eljátszani a gondolattal, hogyha ma hasonló pályázati kiírás látna napvilágot, vajon mely részeket és hogyan mutatnának be a művészek, szerepelne-e egy-egy vázlaton a MÜPA vagy esetleg a Szimpla kert, az átalakításra váró Széll Kálmán tér vagy a 4-6-os villamos?
Önök mit rajzolnának le szívük szerint? 

(a kép: Schickedanz Albert: Mátyás-templom, 1890-1892)

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *