• rippl_ronai_jozsef-kelenhegyi_ut_telen_fogatok_a_kelenhegyi_uton_1921_korul-33_45
  • 1940-kelenhegyi

Mai „Művészi Budapest” rovatunk bejegyzését az idei tél régóta várt első, igazi havazása ihlette. A képen a Gellért-hegy oldalában kanyargó Kelenhegyi utat látjuk fehérben, amin fogatok haladnak felfelé.

És hogy ki láthatta így ablakából az 1920-as években ezt az akkor hétköznapinak számító jelenetet? Nem más, mint Rippl-Rónai József, aki ugyan ekkor már főként Kaposváron élt és alkotott, azért télire az ebben a budapesti utcában található híres Műteremházban rendszeresen kis műtermet és lakást bérelt.

Ezen a téli menedéken gyakran skiccelte fel a függöny elhúzása után a szeme elé táruló látványt, hogy aztán szervezve a fővárosi művészi életet, elsiessen kávéházakba, találkozzon a barátaival vagy csak pihenjen. Itteni lakásában szinte az összes korabeli híres író és festő megfordult Babitstól Szinyei Merse Pálig. Itt készültek híres művészportréi és kalapos női arcképei is. Ráadásként pedig ki-kilesett az ablakon.

A második kép az 1940-es évek elején készült ugyanott, egy az őszi napsütésben egymásba kapaszkodva ballagó családról. Ki tudja, talán épp az akkor már majdnem húsz éve halott nagy magyar festőről beszélgettek, vagy csak egyszerűen várták a telet és az első hópelyheket…


a képek forrása: fortepan.hu, viragjuditgaleria.hu

Irodalom: Várnai Vera: Festői Budapest

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *