• 1935_corvin
  • 1967_corvin4
  • corvin

Nagy volt a készülődés 88 évvel ezelőtt a Blaha Lujza téren… Már csak egyetlen nap volt hátra a Corvin Árúház megnyitásáig – serénykedtek az alkalmazottak, áruval kellett feltölteni a Lingel-féle polcokat, be kellett rendezni a három utcára néző hatalmas kirakatokat, a vendéglőben és a kávéházban még egyszer áttörölgetni a poharakat. A város legforgalmasabb útkereszteződésében, a valamikor Apolló Kabaré telkén felépült Corvin ugyanis a legeslegjobb akart lenni. A mai bevásárlóközpontok elődjeként nemcsak kiszolgálni, de szórakoztatni is akarta közönségét: 1926.március elsejei megnyitása után délutánonként szalonzenekar szórakoztatta a vásárlókat, az áruházi kínálat mellett pedig menetjegyiroda, gyorsfényképészet, továbbá kétféle vendéglátóegység állt a rendelkezésükre. Sőt, kiállításokat, divatbemutatókat és más rendezvényeket is szerveztek az áruház dísztermében.

Itt, a Corvinban kezdett el működni Budapest első mozgólépcsője, és a környék megnövekedett forgalma miatt a Blaha Lujza téren állították fel a főváros első villanyrendőrét 1931-ben.

De itt nyílt meg elsőként ún. olcsóáru-osztály, valamint a Corvinban vezették be az azóta elkoptatott vásárlási akciókat is. Aztán 1954-ben ennek az áruháznak a kirakatában ismerhették meg a budapestiek az új csodát, a televíziót.

A nagyszerű és csillogó harmincas évek után azonban szomorú dolgokat is megélt a Corvin:

A II. világháborúban kiégett áruház-épületében végezték az ostrom polgári áldozatainak fertőtlenítését, majd innen szállították el a halottakat a Kerepesi Temetőbe, aztán 1956 októberében újból harcok szemtanúja lett az épület.

Mivel a felújítása elmaradt, 1966-ban korszerűnek számító alumínium borítást kapott, mely azóta is elfedi a Reiss Zoltán tervei alapján megépült klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot. Az alumínumon túl ugyanis látszólag egy emeletes homlokzat húzódik, mely valójában négy emeletsor volt, teljes magasságukban összefüggő ablakokkal, ezeket csak fabetétek választották el, szinte észrevétlenül alsó és felső részre. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket pedig Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikus munkái díszítették – mindebből mára semmi sem maradt.

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *