• feherhajo
  • Képíró-utca
  • Régiposta-utca

Találkoztak már hasonló táblával a Belvárosban? Megvan a mozaikba öntött Fehérhajó, Sütő, Molnár és alattuk a régies betűk? A színes mozaikot és a szépen formált szöveget ötvöző, mesélő utcanévtáblákkal nem is olyan régen kezdtünk el foglalkozni, amikor Királyi Pál utcai irodánk mellett, a Képíró utca sarkán megpróbáltunk utánajárni e mára sajnos rendkívül rossz állapotba jutott felirat múltjának.

Állapotából ítélve a tábla akár százéves is lehetne, de nem olyan öreg, 1942-43-ban került fel a Képíró utca-Kecskeméti utca sarkán álló ház falára a mozaikos sorozat olcsóbb kivitelű változataként. A táblákat készítő művész, a szentendrei iskolához tartozó Jeges Ernő, aki komoly festészeti munkái (történelmi, egyházi témájú művek) mellett mindvégig foglalkozott alkalmazott grafikával is. Tervezett például Stühmer bonbonos dobozt és sokféle plakátot: Jeges Ernő az alkotója az 1918-ban országszerte híressé vált „Nem! Nem! Soha!” feliratú, a régi Magyarországot az új határok mentén széttöredezett márványlapként mutató plakátnak is. A jelmondattá vált szöveg állítólag egyszerű kalligráfiai okokból került a plakátra, a megrendelt kétsoros felirat, a „Nem! Soha!” képi megjelenését túl soványnak, kevésnek ítélte a művész, ezért kettőzte meg a „Nem!” szót. Jeges Ernő a betűket a képi megformálás részének tekintette, munkáin egyedileg tervezett, művészi megformálású betűkkel találkozhatunk, oktatott is művészi betűírást, Gallé Tibor festőiskolájában.

A belvárosi mozaikokon is talán a szöveget alkotó betűk a legszebbek, a színes képek általában túl aprók és a több helyen magasra kihelyezett táblákon nehezen kivehetők. 1942-ben állítólag a főváros megbízásából készült a sorozat, amely eredetileg tíz utcát - a Régiposta, Sütő, Aranykéz, Curia, Fehérhajó, Szép, Kígyó, Molnár, Képíró, Sörház utcákat – díszített. Nagyon valószínű, hogy a művész maga választotta ki a helyszíneket, hiszen egytől-egyig képileg jól megjeleníthető nevekről van szó, nem találunk köztük sem helység-, sem személynevet. Mára a táblák egy része – például a Kígyó utcai – elpusztult, a Régiposta utcában pedig kevésbé hangulatos márványtáblát találtunk az egykori színes ruhájú, barna lovon lovagló kürtös postás helyén.

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *