• grof_szechenyi_zsigmond_afrikaban_01
  • maharaja-jagatjit-singh

Az 1910. október 9-i Vasárnapi Újság számos cikke között megbújik egy kedves fénykép: egy parkbeli padon vidám mosollyal az arcán ül egy házaspár, mögöttük egy fiatal férfi nevet. A kép aláírása azt is elárulja, kiknek a budapesti látogatását örökítette meg a fotó: Jadzsatkit Szingh kapurthalai maharadzsa és felesége néz a kamerába pesti kísérőjük társaságában. Az egzotikus arcú férfi ekkor már nem először járt Budapesten, és nem is első, hanem negyedik feleségének oldalán látható. A kor egyik leggazdagabb indiai uralkodója első alkalommal 1893-ban, 21 évesen látogatott el a magyar fővárosba, mint európai körútjának egyik állomására. Ekkor négy napot töltött nálunk, s ezalatt ugyancsak megszerethette városunkat, mert innentől kezdve visszajáró vendége lett annak. Nemcsak 1910-ben, hanem 1935-ben is Pestre látogatott, s ez utóbbi alkalommal még a Hunyadi László című operát is megtekintette. A maharadzsáról tudható volt, hogy szenzációnak számító látogatásai alkalmával általában a Ritz Szállóban szállt meg, saját szakáccsal érkezett, aki a mohamedán vallási előírások szerint főzött rá, és szigorú rendszer szerint osztotta be napjait.  Minden bizonnyal egyébként – India ide vagy oda – a maharadzsa sokkal jobban érezte magát Európában, mint szülőföldjén, mert életének jórészét Párizsban és más európai nagyvárosokban töltötte, és turbánját leszámítva szinte európaiként is öltözött.

Nem úgy a híres Széchenyi Zsigmond, aki szenvedélyes vadász lévén viszont állandóan elutazott és elvágyódott Budapestről. Indiába 1937-38-ban jutott el, s hogyhogy nem, meghívást kapott Jadzsatkit Szingh maharadzsától is, aki áradozva beszélt neki pesti vizitjeiről. Széchenyi meg is jegyezte indiai útinaplójában, hogy számára a kapurthalai fejedelem már túlságosan is európai, hiszen se elefántjai, se tigrise, csak egy francia szakácsa. Úgy tűnik, a szakács kérdés a maharadzsának minden otthonában kulcsfontosságú volt.

S hogy hogyan kapcsolódik a két utazó férfi az ImagineBudapesthez? Hát úgy, hogy legújabb sétánk, a Színes-Szagos Budapest egyik állomása a Jókai utcának éppen az a háza, amelynek falai között élt és alkotott 1959-től pár évig Széchenyi Zsigmond. Jöjjenek el és nézzék meg, hátha megidéződik az októberi Pestet különösen kedvelő maharadzsa szelleme! Várjuk Önöket!

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *