• belv_ros_skuteczky_d_me_a_f_v_m_t_ri_piac_1892_m_s

Itt a tavasz, az egész főváros zsibong…

Ezért aztán mostani művészi Budapest bejegyzésünk is egy verőfényes városi délelőttbe enged bepillantást.

A festmény, melyet Skuteczky Döme – a 19. század jeles életképfestője – 1892-ben készített a Fővám tér egykori piacát mutatja meg, melyet éppen a Vásárcsarnok megépítésének apropóján számoltak fel. De itt még él és szó szerint virul is – elég csak a kép előterében nekünk háttal ülő fiatal lányra pillantunk, aki gyöngyvirágot és orgonát árul kosarán ülve.

De akad itt hátul pereces is vagy baromfiárus, sőt a festményből az is kiderül, hogy annak idején a környéken már járt a lóvasút is. A kép bal oldalán pedig látszik az egykori Fővámház (ma Közgazdaságtudományi Egyetem), mely épület több ok miatt is híres. Egyrészt azért mert Ybl Miklós tervezte (aki nem mellesleg épp a közelben, a Kálvin tér egyik épületének harmadik emeletén lakott) illetve azért is, mert elkészültekor a mintegy 9500 négyzetméteres grandiózus neoreneszánsz épületet négy zsilipes alagút kötötte össze a Dunával. A hajózható alagutak a házban dolgozók közlekedését szolgálták..

És ha már hajók: az 1838-as nagy árvízben báró Wesselényi Miklós is bizony kénytelen-keletlen erre evezett csónakjával, mert mentésének egyik fő helyszíne épp a Fővám tér és környéke volt. S habár ma már az egykori szép macskaköves vásártérnek nyoma sincs, azért most is érdemes ellátogatni a térre, hisz itt kapott helyet a 4-es metró egyik vadonatúj állomása.

Éljen a tavasz és éljen a mindig változó Budapest!

Forrás: Várnai Vera: Festői Budapest

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *