• anno1
  • 85274881

Az e heti névnaposok közül, (Ágnes, Artúr, Vince, Zelma, hogy csak a legfontosabbakat említsem) egy Budapest életét előmozdító, egykori Vincével fogunk megismerkedni. A Vince latin eredetű férfinév, a győztes jelentésű, Vincentus szó rövidülésével keletkezett. E név egyik jeles viselője volt Illek Vince, Újpest első lelkésze, akinek minden bizonnyal nem kevés győzni akarás volt az egyéniségében, ami átsegítette a születő félben lévő előváros milliónyi gondján.  Az újpestiek az ő meglepő és igen világi ötletektől sem visszariadó vállalkozó szellemének köszönhetik, hogy felépült, és még ma is áll Újpest központjában, az „Egek Királynéja” temploma.

Illek Vincét 1870-ben helyezték Újpestre, ahol akkoriban egy temetői kápolna állt csak a hívek szolgálatában, amely a rohamosan növekvő számú lakosság számára már kicsinek bizonyult. Illek Vince a hívek oldaláról naponta találkozhatott egy nagy és szép templom igényével, míg „fentről” – az arisztokrácia és az egyház oldaláról -, a templom építéséhez szükséges összeg sehogyan sem tudott összejönni. Hogy a nagy templom építése mégiscsak megkezdődhessen, 1873-ban Illek Vince nagy fáradozással, pénzügyminiszteri engedéllyel, de saját felelősségére sorsjátékot rendezett!, mely a templom javára 20 000 forintot jövedelmezett.

Ez összeg azonban a templom felépítésére még mindig kevésnek bizonyult és akkor az egyháztanács , Illek Vince szervezésével egy újabb vállalkozói ötlettel, a gróf Károlyi István által adományozott ingyen telken  bazárt építtettett, melyet bérbe adott, s a befolyt bérösszegeket a templom alaphoz csatolta.

A sorsjáték és a bazár jövedelmeiből, valamint a templom alap javára rendezett mulatságokon és hangversenyeken összegyűlt pénzekből indult meg az építkezés 1875. Szeptember 20-án és sok viszontagság után, 1881 novemberében fel is szentelték Újpest új, nagy templomát. A berendezés azonban igen szegényes volt, hiszen csak temetői kis kápolnából áthozott oltár és padok álltak a hívek rendelkezésére. Illek Vince a saját jövedelméből félretett 4000 Ft-ból csináltatott a templom számára főoltárt, melyet ma is megcsodálhat bárki, aki ellátogat a IV. kerületbe, Újpestre, ahol egy rövid sétát is tehet az egykori „győztes” plébánosról, Illek Vincéről elnevezett utcában is…

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *