Stefania

Nehéz igazságot tenni abban a kérdésben, hogy a ma névnapjukat ünneplő Stefániákat is a gólya hozta-e vagy sem, de az bizonyos, hogy áll a mai Budapesten egy olyan épület, melyben egykor összetalálkozott a három dolog: a Stefánia név, a gólya és a gyermekek.

1883 szeptemberében nyitotta meg ugyanis kapuit a Józsefváros egykori Gólya utcájában (ma Bókay utca) a Stefánia Gyermekkórház (a mai I. számú Gyermekklinika ugyanazzal a főépülettel), mely nevét Rudolf főherceg feleségéről kapta – aki ha ugyan személyesen soha nem is látogatott el az épületbe – annak védnökségét szívesen felvállalta.

Sőt! Amikor leánygyermeke születik az akkori budapesti polgármesternek, Kammermayer Károlynak – mintegy öröme jeléül – rendszeres anyagi juttatásban részesíti az intézményt, s így a főhercegnő közvetve járul hozzá annak sikeréhez és szépüléséhez. Micsoda apropó!

A szerény díszítésű, de annál tágasabb épület átadásakor állt egy főépületből, mely száz betegágyat foglalt magába, két melléképületből a fertőző „kisbetegeknek” 48 férőhellyel és egy kórbonctanházból. Ahogy a korabeli sajtó fogalmazott, külön erénye volt az épületegyüttesnek, hogy egyes részei szabadon álltak „csinos kis kert” által övezve. A kertek és a jó levegő különösen fontos lehetett a betegségek elűzésében, s a „zöldövezet” kialakításakor nagy szakértelemmel válogathatták meg az elültetett példányokat.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy mai napig az akkor fiatalnak számító – ma 120! éves- gesztenyefákat lehet látni a kórház udvarán.

De persze a kórház másról is nevezetes volt: ifjabb Bókai János 40 éves irányítása alatt nemzetközi szinten is híres, eredményes intézetté vált, mely nagyon komoly tudományos sikereket ért el és központjává vált a magyar gyermekgyógyász-képzésnek is. Végül a kórháztól a Stefánia nevet a második világháború vette el, de magát az épületet szinte változatlanul megóvták – a mi legnagyobb örömükre.

Isten éltesse a Stefániákat!

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *