• 3659c1d3-bd8b-452d-bfe5-4adf53db7a84
  • 19757
  • D. Kovács S. fogorvos hirdetése a Haris-bazár épületén

Ha valaki járt már Milánó híres passzázsában, a  Galleria Vittorio Emanuele II-ben, tudja milyen fantasztikus érzés egy üvegtetővel fedett, acélvázas épületben, átjáróban bolyongani, mely a város szívében van és mégis egyfajta „kisváros a városban” hangulatot áraszt. Elegáns és intim egyszerre, és persze kivételesen gyönyörű. Fájhat ilyenkor a szívünk, hogy ami kis fővárosunkban nincs ilyen szépség és talán a szomorúságunk csak tovább fokozódik, ha megtudjuk, hogy volt bizony ilyen vagy legalábbis ehhez nagyon hasonló. Az egykori pesti épület, mely 1910-ig volt a pesti belváros éke, s amelyben a keleties hangulatot a szobrok, a gyönyörű mozaikpadlók a szökőkutak és a pálmafák voltak hívatottak biztosítani nem más volt, mint a Híres Haris –Bazár. Az üvegkupolás, fémszerkezetes „utcácska”1873-tól 1877-ig épült Feszty Adolf tervei alapján, benne tizennégy üzlet és tíz lakás kapott helyet. Ezek közül az egyikben lakott családjával az a Haris Gergely, akiről nemcsak az e-heti Gergely névnap okán érdemes megemlékezni, hanem azért is, mert ő volt a varázslatos Bazár építtetője és névadója. A görög származású Gergely a 19. század második felében érkezett már családos emberként Pestre, ahol hamarosan polgárjogot kapott és a 11. legnagyobb adófizetőjévé vált a városnak. A dúsgazdag kereskedő üzleti befektetésnek szánta az épületet, mely számos ingatlanja mellett csupán az egyik volt. Azzal, hogy kenyeret adott beruházásaival rengeteg arra rászorulónak igen népszerűvé vált a pesti polgárok körében. Ennek is volt köszönhető, hogy állítólag, amikor halálán volt, a környező utcákat szalmával borították, hogy a kocsik és lovak zaja ne zavarja a szenvedőt. Az épület helyén ma a Haris köz áll (benne a Bazár emléktáblájával), mely – miután tulajdonképpen az egykori épület „lenyomata”, mint olyan – egészen 1950-ig a Haris család magántulajdonában tudott maradni. Ez pedig igazi ritkaság!

És, hogy mi mindent lehetett kapni ebben az egykori átjáróban? Ha az ember kicsit átlapozza a korabeli újságokat, rájön, hogy szinte mindent. 1880-ban például fagylaltkészítő gépet közel 11 forintért, 1886-ban gyermek és úri lábtyűket illetve lószőr-szoknyákat, 1897-ben marabu és strucctollakat illetve valódi párizsi legyezőket, 1911-ben (a lebontási munkák ugyanis elhúzódtak) pedig szepességi len készítményeket: törölközőket, ágyneműket és abroszokat is. Ilyen hely volt hát az egykori palota és annak azért még örülhetünk, hogy legalább a híre fennmaradt. Az pedig, hogy Haris Gergely sokat tett a fővárosért, vitathatatlan tény.

Isten éltesse hát névrokonait!


Forrás: http://nemzetisegek.hu/repertorium/2005/05/Bar05.pdf / Vasárnapi ÚjságA képek forrása: FORTEPAN, FSZEK Budapest képarchívum

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *