• ezt-kerdeztetek_honlapra
  • ezt-kerdeztetek_honlapra2

A fal adja a máskat…”

Talán nem is tudjuk egy kezünkön megszámolni, hányszor fordultunk hátra a “Fal adja a másikat” című sétát tartva a Mária utcában egy igazán másodvonalbeli, túlzott esztétikai élményt nem nyújtó ház homlokzatát kutatva és azon töprengve, vajon mi lehet annyira különleges a párkányon, hogy többen – sokszor gyakorlott sétálóink is – rákérdezzenek; mik azok a lukak az épület tetején…. Az említett épület nem túl jó műszaki állapota valóban nagyon kiemeli az átlagosnak mondható párkányzat hiányait és ezzel egy olyan tagozati elemre helyezi a hangsúlyt, amely bár rengeteg budapesti historizáló épületen fellelhető, mégsem beszélünk róla sokat. Hiszen, ha ott van természetes. És hogy mi is ez? A FOGSOR.

Egészen az ókori időkig kell visszamennünk, hogy megérthessük, hogyan lett egy szerkezeti elemből az évezredek folyamán elhagyhatatlan díszítő motívum. Az ókori templomok kezdetben fából épültek. Ekkor az építéstechnológia még nem tudott nagy fesztávokat áthidalni, ezért egy egyszerű rendszert alkalmaztak. Az oszlopokra nagy teherbírású gerendákat fektettek, amelyek elosztották a súlyt, ezekre pedig merőleges irányban kerültek a födémgerendák, amelyekre szerkesztették a tetőfelépítményt. A födémgerendák végei a rendszerből adódóan megjelentek a homlokzaton. Ezek a „végek” más néven bütük, ritmikus ismétlődésükkel esztétikus látványt nyújtottak, ezért elkezdték őket faragásokkal díszíteni. Elkezdtek rájuk az épület ékeként tekinteni. Később, az elterjedő kőépítészet átvette ezt a ritmikusan ismétlődő motívummintát, holott ennek technológiai szükségszerűsége már nem volt.

Ez az aprónak tűnő részlet annyira szerves részévé vált az antik építészetnek, és ezáltal a nagybetűs klasszikus alaktannak, hogy a később ebből táplálkozó stílusirányzatok is alkalmazták. Nem csoda hát, hogy lépten-nyomon belébotlunk a historizáló Budapesten. A fogsor így hát évezredek múltán is fogsor, még ha itt ott már kicsit meg is kopott.

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *