• racz_aladar3

Rácz Aladárról, a gyönyörűen felújított Liszt Ferenc Zeneakadémia egykori tanáráról, a híres cimbalomművészről lesz szó mai névnapos Budapest bejegyzésünkben.

Az idén 140 éves Zeneakadémiát 1875-ben indította el Liszt Ferenc a saját lakásán. Ebben az intézményben, de már a csodálatos új épületben oktatott 1938-tól haláláig cimbalmot Rácz Aladár, akinek igazán vérében volt a zene – egy 14 gyermekes zenész cigánycsaládba született 1886-ban.  Egészen fiatalon találkozott a zene szeretetével brácsás édesapjának köszönhetően, aki a 8-9 éves Aladárt bevette zenekarába, és kamaszként már rendszeresen zenélt esténként a budapesti EMKE kávéházban. A kávéház abban különbözött a kor többi hasonló vendéglátóhelyétől, hogy itt a tulajdonos, bizonyos Wassermann Jónás elsőrangú prímásokat és zenekarokat szerződtetett le.

Az esti muzsikálást megunva, Rácz Aladár egy cigányzenekarhoz szerződött, amellyel bejárta Franciaországot, Spanyolországot, Svájcot, de eljutott Egyiptomba is. Svájcban megismerkedett Igor Stravinsky-val, a híres orosz komponistával.  Az orosz zeneszerző beleszeretett a cimbalomba, órákat vett Rácz Aladártól, s több olyan művet is írt később, amelyben a cimbalom kiemelt szerepet kapott. Rácz egyébként egész életében szinte mindent autodidakta módon tanult meg: elsajátította a francia nyelvet, kottaolvasást, foglalkozott zenetörténettel és zeneelmélettel is. Sőt! A jobb hangzás érdekében a cimbalmon újításokat vezetett be, a verőket is ő készítette, aminek köszönhetően a hangszert alkalmassá tette arra, hogy koncerthangszerré váljon. 1927- től Franciaországban élt, ahol hegedű és zongoraművész feleségével közösen léptek fel. Műsorukon kelet-európai népzene és klasszikus művek szerepeltek. Honvágya azonban hazahozta Budapestre, ahol előbb a Nemzeti Zenedében, majd a Zeneművészeti főiskolán tanított.  Rácz Aladár a 20. századi magyar zenetörténet egyik legnagyobb tehetsége volt, 1948-ban Kodály Zoltán és Bartók Béla mellett harmadik zeneszerzőként kapta meg a Kossuth-díjat.

Nevét Budapesten egy 12. kerületi utca, és egy Zeneiskola is őrzi.

A képet köszönjük a mozawebhu-nak!

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *