Petra_nap

Ma a Petrák ünnepelnek, mi pedig a rákosszentmihályi Petra utca rejtélyével köszöntjük őket!

Ha valaki ellátogat Rákosszentmihályra, biztosan feltűnik neki, hogy a városrész régi központjától csak pár saroknyira húzódó rövidke Petra utcában minden nagyon újnak néz ki… Igazi kertvárosi hangulat, a hetvenes-nyolcvanas években épült családi házakkal. Sehol egy bucka, egy kanyar, egy egyenlőtlenség.

A megfejtés az 1909-ben készült térképen (is) keresendő, ahol rejtélyes jelre bukkanunk a mai Petra utca helyén (a Géza utca folytatása lenne a szóban forgó utca). Mint néhány nagy pöfeteggomba, úgy rajzolódik ki annak a valaminek a helye az egyébként már szépen beépült környéken a József főherceg telep, Sashalom és az Almásitelep találkozásánál.

Mi lehet az? Illetve mi lehetett ott? Valószínűleg az arrafelé élők egyből rávágnák a helyes választ, hiszen aszályos időszakban ma is sokszor megtapasztalják, hogy a burkolt utak, a kertek termőföldje alatt bizony a futóhomok uralja a tájat, s ha eső nincs, elég egy fuvallatnyi szél, és máris száll a homok mindenfelé.

Ám minden rosszban van valami jó is, s ezt tudták a valamikori Pusztaszentmihály majd Rákosszentmihály község lakói is (ezek voltak az egykori település nevei, melyet csak 1950-ben kapcsoltak Budapesthez), így természetes módon a homokot kitermelték és eladták. A térképen látható pöfeteg tehát nem más, mint felszíni homokbánya, melyet csak valamikor a hatvanas években szüntettek meg végleg, majd a terep rendezése után felparcellázták a területet – ekkor született meg a Petra utca is.
Persze Rákosszentmihályon biztosan nem a Petra utca a legfőbb látnivaló. Az egykori nagyközség – mely már 1893-tól lóvasúttal, majd nemsokára HÉV-vel megközelíthető volt a fővárosból – sportklubokkal, kaszinóval, húsz fokos vizű strandfürdővel, kiváló cukrászdával, székgyárral és háziipar műintézettel (csipketerítők, szentképek és még ki tudja, mi minden került innen ki) büszkélkedhetett. Az 1900-as évek eleji virágzás lenyomata pedig még most is látható a szép szecessziós épületek (villák és üzletek, üzemek) teremtette miliőben – csak egy rövid séta és némi képzelőerő kell hozzá.

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *