Denes_nap

A mai Dénes nap alkalmából essen szó Buda egy apró utcácskájáról, mely két épületéről is nevezetes!

A második kerületi Dénes utca – mely a Budakeszi út szomszédságában húzódik – a 19. század második felében jött létre, amikor is a környéken sorra elkezdtek felépülni a tehetősebb fővárosi – elsősorban pesti családok nyaralói. A módosabb iparosok, kereskedők már akkor(!) károsnak és fárasztónak gondolták a nagyvárosi létet, így a koszos, nyüzsgő belvárosból kimenekülve itt kerestek nyugalmat.
Az ekkoriban épült egy-két szintes villaépületek a kor romantikus lázához igazodva úgynevezett svájci lakok voltak, ami azt jelentette, hogy szinte kötelező módon üvegezett verandával készültek el, illetve hozzájuk hatalmas kert, valóságos park tartozott.

Ilyen jellegű épületként épült fel a Dénes utca 1-es és 2-es számú háza is. Mindkettő megépítését a gazdag Heinrich-család rendelte meg, azok a „Heinrichék”, akik közül Alajos, majd pedig fiai a kor leggazdagabb iparosai voltak – nem mellesleg befolyásos háttérpolitikusai –, s akiknek a belváros legközepén volt vaskereskedésük. A család tagjai híresek voltak szorgalmukról, és arról, hogy az üzlet mellett a közéletben is aktívan részt vettek, így nem csoda talán, hogy a família időnként vágyott ki a zöldbe, s szép, elegáns és visszafogott neoreneszánsz illetve historizáló épületeket emeltettek. A két műemlék közül az első érdekessége, hogy 1944 óta gyermekotthonként illetve iskolaként működik, s falai között jelenleg speciális igényű – korábban bűncselekményeket elkövető – fiatalokat rehabilitálnak többek között úgy, hogy az egykori park helyén ültetett gyümölcsösökben végeznek fizikai munkát. A második pedig, melyet Jób-villaként is ismerünk, arról nevezetes, hogy a környék egyik legelső nyaralóépülete volt, s körülötte ma is fellelhetőek még a 19. századi öreg tölgyek, az idők fenséges tanúiként.

Kedves Dénesek, ha arra jártok, nézzétek meg őket! Boldog névnapot!

(a fotó forrása: muemlekem.hu)

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *