Lipót_nap

Lipót vagy Leopold? Belváros vagy Lipótváros?
Ismét névnap!

Ma névnaposaink, a Lipótok nevüket a német Leopold név magyarosításának köszönhetik. És ha már ők maguk bizonyos értelemben kétnevűek, miért ne okozna némi fejtörést, hogy az egyik nagy Lipót nevet viselő elődjükről (II. Lipót császárról) 1790-ben elnevezett Lipótváros, pontosan melyik része is a magyar fővárosnak?
Illetve egész pontosan: miért hívják ma az V. kerületet Belváros-Lipótvárosnak?

A fáma úgy tartja, hogy a két városrész közül a Belváros, vagyis a Vigadó tér-Deák Ferenc tér-Kiskörút illetve a Duna által határolt terület alakult ki régebben, hogy aztán az 1873-ra bekövetkezett városegyesítéskor megkapja a IV. kerület titulust, tehát önálló városrészként álljon.
Ehhez képest a Lipótváros (ma Vigadó tér, Deák Ferenc tér,Bajcsy-Zsilinszky út, Szent István körút, Duna által határolt terület) – melynek igazi kiépülése a 19. századra tehető – V. kerületként kezdte a pályafutását és eredetileg sokkal nagyobb volt, mert magába foglalta a mai Újlipótváros és Angyalföld bizonyos részeit.
Mindez 1950-ig tartott, amikor is a Belvárost besorolták az V. kerületbe, Újlipótvárost és Angyalföldet pedig kivették abból.

Így született meg a ma is érvényes Belváros-Lipótváros elnevezés.

S hogy miről is nevezetes-e környék, szűkebben a Leopoldváros? Onnan, hogy ez lett a főváros pénzügyi központja, ide épült fel egy korábbi fából készült, alvilági állatviadalokra történő fogadásoknak helyet adó színházépület, a Hecc helyére a Bazilika. Itt állt és áll az egykori és a mai Pest legnagyobb épülete, először a sok titkot rejtő Újépület, majd ma a Parlament. Sőt itt létesült az első park is – Széchenyi kezdeményezésére…

És ha ez még nem lenne elég, innen írt levelet Gubody Mari barátnőjének 1875. október 25-én egy bizonyos Széll Piroska nevű fiatal leány, elmesélvén neki, hogy kapott egy új köpönyeget és négyszer is volt színházban. S hogy kivel? Minden bizonnyal az őt nevelő nagyapjával, az ekkor már őszülő üstökű Arany Jánossal.

Kedves Lipótok! Boldog névnapot!

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *