Blanka_nap

Ugyan ma eredetile csak a Blankákat és egy híres budapesti Blankát akartuk köszönteni névnapjuk alkalmából, mégis úgy alakult, hogy egyúttal az Erzsébetekről is megemlékezünk.

S hogy ez hogyan lehetséges? Hát úgy, hogy egy olyan intézményről esik szó mai bejegyzésünkben, mely egykor Erzsébet Nőiskolaként volt nevezetes a fővárosban, ma pedig Teleki Blankaként ismerjük. Az Ajtósi Dürer soron található Teleki Blanka Gimnázium bizonyos értelemben a város egyik legelső gimnáziuma, hiszen az iskola elődjének tekinthető legendás Nőiskola volt az egyik legelső oktatási intézmény Budapesten- 1872-től működött. Az egykor Budán, majd az Andrássy úton helyet kapó iskola, melyet a hazai tanítóképzés nagy alakja, Zirzen Janka vezetett, később átköltözött az Ajtósi Dürer soron elkészült épületbe, és felvette előbb az Erzsébet (Erzsébet királynő után), majd később a Teleki Blanka nevet.

Maga az épület 1902-ben kifejezetten iskolaépületként készült el, Baumgarten Sándor és Herczeg Zsigmond tervei alapján, gyönyörű szecessziós stílusban. Talán a mellékelt kép is érzékelteti – mely az egyik belső szobát mutatja az átadás évében –, hogy az épület több, mint korszerűnek számított a korban: gyönyörű, tágas tornaterme, nagy udvara, kertje, zeneterme, laboratóriuma volt, ahol az „erzsébetesek” igazán kulturált körülmények között szívhatták magukba a tudást.S ez azóta sem változott. A Teleki Blanka Gimnázium nem csak a főváros egy szemet gyönyörködtető építészeti kincse, hanem máig az egyik legpatinásabb és színvonalasabb négyosztályos középiskolája.

Kedves Blankák (és nem Blanáék), ha tehetitek, egyszer látogassátok meg!

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *