Zeppelin Budapesten

Mai képkutató rovatunkban egy, a napokban 83 éves eseményről készült képet nézünk meg figyelmesen.

LÉGHAJÓ: A kép felső részén egy furcsa ezüstös, óriási töltényre emlékeztető tárgy repül. Ez bizony nem más, mint „Graf Zeppelin”, a  léghajó, amely 1931 március 29-én mégiscsak leszállt Csepelen, a rendkívül felhős, hűvös és igen rossz idő ellenére. (A mostani melengető napsütés helyett akkor  jégeső is volt!) A nagy napon több tízezren várták, hogy közvetlen közelről nézhessék meg az ördöngős szerkezetet. A léghajó földön tartásához 250 utász katonát rendeltek ki, akik Poppe Kornél ballonvezető parancsnoksága alatt a léghajóból kidobott kötelekkel földön tartották a gépet: ekkor szállt ki Karinthy Frigyes is, aki maga is az utasok között volt.  A léghajóval való utazás végül hosszútávon nem bizonyult sem biztonságosnak, sem kifizetődőnek, de a visszaemlékezők szerint semmihez sem fogható, hihetetlen élmény volt a hangtalanul lebegő cethal gyomrából szemlélni a világot.

AUTÓS KÖZLEKEDÉS: Az Andrássy úton egy (azaz) egy autót látunk, ami igen szerény motorizációra utal. Az Andrássy út még őrizte sétálásra termett korzó jellegét. Ez az autó az út középvonalától inkább balra jön velünk szemben (felfestés sincs), ami ma már nem felelne meg a közlekedési szabályoknak, azonban Budapesten csak 1941-ben tértünk át a „jobbra hajtsra”, ami nagy galibát okozott: váltókat, megállótáblákat, járdaszigeteket, sőt az autóbusz ajtókat és lépcsőket is át kellett szerelni.

HŐSÖK TERE: Háttérben a Hősök tere látszik, az 1905-10 között felépült Millenniumi Emlékművel. A nagyszabású szoborcsoport egy jóval kisebb építményt, a Széchenyi fürdőt tápláló forrás felett épült Gloriette-et váltotta ezen a helyen, amelyet az épp idén 200 éve született Ybl Miklós tervezett.

Szólj hozzá

Az email címed nem jelenik meg az oldalon. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. *

Current day month ye@r *